Donaties zijn zeer welkom!
KvK nr 74561855
Actiecomite Vlieghinder Baarn
Alliantie Tegen Uitbreiding MAA
Beraad Vlieghinder Moet Minder
Bewoners Omgeving Schiphol
Bewonersplatform Oud West (Amsterdam)
Bewoners leefomgeving Stommeer/Aalsmeer
Bewonerswerkgroep PUSH (Uithoorn)
Behoud Woongenot Aalsmeerbaan
Buurtbeheer De Legmeer
Dorpsraad Nieuw-Vennep
Groep Schiphol-Watchers
IMpact Uitgeest
Klankbordgroep Schiphol Gooise Meren
Kon. Ned. Natuurhistorische Vereniging
Kontakt Milieubeheer Zaanstreek
Milieu front Eijsden
Ongeruste Oldemarkers en omgeving
Platform Vliegoverlast Amsterdam
Platform Vlieghinder Regio Castricum
St. Burgerbelang Omgevingskw. Buch regio
Stichting Donatiefonds BozeMoeders
St. Geen Uitbreiding Vliegveld Beek (GUVB)
Stichting Natuurlijk Geuldal
St. Oegstgeest Zonder Vlieghinder
Stichting Tuinstad Buitenveldert
Schiphol Werkgr. Amstelveen Buitenveldert
Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp
Vereniging Dorpsraad Lijnden
Vereniging Milieuzorg Epe
Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde
Werkgr Geluidshinder Kaag&Braassem Nrd*
Werkgroep Red Gelderland
Werkgroep Toekomst Luchtvaart
Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer
Werkgroep Vlieghinder Almere
* Citaat nieuwste organisatie:
“Samen sterk in het belang van gezondheid en milieu.”
Pagina Vrienden van het LBBL
‘Samen de luchtvaartgroei stoppen’
Het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart hield op 6 oktober en druk bezochte conferentie over duurzame en gezonde luchtvaart in Nederland. De negatieve gevolgen van luchtvaart voor klimaat, mens en milieu moeten drastisch verminderen. Als er geen ander beleid komt, zal de luchtvaart blijven groeien.
Bewoners uit het hele land gaan hun krachten bundelen en kijken hoe je je kunt inzetten voor een duurzame en betere luchtvaart.
Hans Buurma belichtte ‘s ochtends de landelijke ontwikkelingen rond de luchtvaart en de rol van het LBBL. Daarna vertelden bewonersgroepen rond de zes luchthavens kort iets over hun ervaringen en waarom samenwerken zo belangrijk is.
In de middag waren er vijf workshops:
We willen een onafhankelijk meetnetwerk van bewoners op het gebied van geluid en fijnstof. De vraag was wie mee wilde doen om de luchtvaartsector en overheid te laten zien wat de daadwerkelijke overlast is. Veel mensen hebben zich aangemeld voor een vervolgwerkgroep Meten na het horen van interessante betogen over fijnstof meten in Rotterdam (Hans Bosch), geluid meten met het EANS (European Aircraft Noise Services, toegelicht door Martin Kessel uit Frankfurt) en een oproep tot breed informeren en crowdfunding (Pepijn Dellen).
We gaan na de workshop in een werkgroep verder nadenken over verschillende acties die we landelijk en lokaal kunnen uitvoeren. Wie klaar is met de vliegtuigen boven zijn/haar hoofd en iets actiefs wil doen, heeft zich al gemeld. uiteraard kunnen andere belangstellenden aanschuiven (laat je horen via ons formulier onder Contact).
Het afgelopen jaar is er toenemende aandacht in de pers geweest voor de nadelige gevolgen van vliegverkeer. Hoe houden we dit momentum vast en bevorderen we een verdere kanteling richting politiek? Ook hier zijn mensen die er mee verder willen!
Onder de subtitel Reizen in de toekomst spraken mensen van de Jonge Klimaatbeweging met deelnemers over de stijgende welvaart en de dalende prijzen van vliegtickets zorgen voor een golf aan vakantievluchten. Hoe gaan we naar een duurzamere vorm van reizen toe? Wat is de toekomst van toerisme met jongeren die uitvliegen? Ook hier belangstelling genoeg voor een vervolg.
Hoezo compenseren van je vliegreis? Het kost alleen wat muisklikken en een paar tientjes. Lost dat iets op of is het slechts een illusie? Wat we kunnen verwachten van meer duurzame brandstoffen als bio-kerosine en synthetische varianten? Een gedegen uitleg voor de geïnteresseerden van Bernard Gerard en Coen Eggen.